דירוג שפים ישראלים
דירוג שפים ישראלים

אוזני המן

הכיסונים המופלאים של חג הפורים, הלא הם אוזני המן, ממתינים לנו במגוון רחב של מילויים וטעמים חדשים ומעניינים.

במאמר הבא, תוכלו להתחדש בשני מתכונים קלאסיים לאוזני המן.

על אוזני המן

אוזני המן הן מאכל יהודי מסורתי לפורים, העשוי מכיסונים של בצק המעוצבים בצורת משולש במילוי של פרג מתוק. אוזני ההמן עשויים משילוב בין בצק שמרים ובצק פריך ולמאפה שלוש זוויות כשל משולש, שהן זכר לאוזניו של המן הרשע.

שורשי אוזני ההמן

שורשיהם של אוזני ההמן, טמונים במטבח היהודי המזרח אירופאי ונקראו בגרמנית מון טאש (שפירושו "כיס פרג") ומאוחר יותר הוחלף שמם להמן טאש, כשברבות השנים התגלגל המונח לעברית והפך לאוזני המן.

אוזני המן - ערך קלורי

אזני המן קלאסיים מכילים פרג, העשיר בסידן מחד גיסא (1.446 מיליגרם של סידן במאה גרם של פרג) ועתיר בקלוריות מאידך גיסא (499 קלוריות למאה גרם). כמו כן, הפרג מכיל אבץ וסיבים תזונתיים המשפרים את העיכול וטובים לזרע הגבר ולחיזוק השיער.

אילו סוגים של אוזן המן יש כיום?

כיום ניתן למצוא מילויים מגוונים של אוזני המן בצק פריך, לרבות: אוזני המן מקמח מלא, אוזני המן פרג ומילויים נוספים כדוגמת: חלבה, תפוחים, וניל, שוקולד, קרמל, תמרים, אגוזים, חבושים, חמאת בוטנים וריבה ועוד.

טיפים להכנת אוזני המן

  • על מנת שאוזני ההמן לא ייפתחו לכם במהלך האפייה, הקפידו להדק היטב את הבצק מעל המלית.
  • לשדרוג אוזני ההמן, ניתן להכין אוזניים מבצק פילו.
  • המלצת הגשה לאוזני המן: טבלו את אוזני ההמן בציפוי של שוקולד.
  • להכנת בצק מהיר, רכשו בצק פריך מרודד.
  • קוטר הכוס בה תשתמשו יקבע את גודל המשולש.

מתכונים אוזני המן

הכנת אזני המן לעיתים מצטיירת כמשימה כלל לא פשוטה, אולם אל דאגה בדיוק לשם כך איגדנו למענכם שני מתכוני המן מנצחים.

אוזני המן מתכון מבצק שמרים

מצרכים הדרושים להכנת בצק אוזני ההמן: ארבע כוסות קמח מנופה, ביצה טרופה להברשה, שלושים גרם של שמרים לחים, שלושת רבעי כוס מים, שלושת רבעי כוס סוכר, רבע כפית מלח, שני חלמונים, כפית של תמצית וניל, מאתיים גרם של מרגרינה וכף של גרידת לימון.

מצרכים הדרושים להכנת מלית פרג: כף של תמצית רום, חצי כוס חלב, כף של תמצית וניל, מאה גרם פרג טחון, שתי כפות של דבש, חצי כוס של אגוזי מלך טחונים, שתי כפות של פירורי ביסקוויטים וחמישים גרם של צימוקים בהירים.

אופן הכנת המלית:

  • תחילה, יש לחמם את החלב בתוך סיר ולבחוש עד אשר החלב מגיע לנקודת הרתיחה.
  • לאחר שהחלב רתח, יש להוסיף פרג ולבשלו על להבה קטנה עד אשר כל הנוזל נספג.
  • לבסוף יש להסיר את התערובת מן האש, להוסיף את יתר המצרכים, לבחוש היטב ולצנן את התערובת.

אופן הכנת הבצק:

  • תחילה, יש לערבב את כלל המצרכים יחדיו, למעט הביצה והמים. את המים יש להוסיף בהדרגתיות, עד אשר מתקבל בצק חלק ואחיד ואותו יש להשהות למשך כל הלילה.
  • אחר כך, יש לרדד את הבצק לעובי של שלושה מילימטרים, על גבי משטח מקומח ולקרוץ ממנו עיגולים בקוטר של כוס.
  • אחר כך יש להניח במרכז של כל עיגול כשתי כפות מן המלית ולסגור את דפנות הבצק לידי משולש ולהדק היטב.
  • אחרי שהכיסונים מוכנים יש להבריש עליהם ביצה ולסדרם בתוך תבנית אפייה משומנת, תוך שמירה על רווחים ולאפות את אוזני המן בתוך תנור שחומם ל – 180 מעלות מראש למשך 25 דקות.
  • אופן הגשה: לאחר עשרים וחמש דקות, מוציאים את אוזני ההמן ומפזרים מעט אבקת סוכר מעל. בתיאבון.

אוזני המן שוקולד

אם מתחשק לכם לגוון, הנה הצעה למלית של שוקולד מתוקה במיוחד.

המצרכים הדרושים למלית השוקולד: ארבע כפות קקאו, מאה גרם של חלבה, חצי כוס סוכר, חצי כוס של אגוזי פקאן גרוסים, חמישים גרם של מרגרינה, חצי כוס של פירורי ביסקוויטים, שתי כפות מים ותמצית וניל.

אופן הכנת מלית השוקולד:

  • תחילה, יש לחמם את המים, הקקאו, הסוכר, תמצית הווניל והמרגרינה יחדיו על גבי אש קטנה או בסיר בן מארי עד אשר התערובת נמסה, מסירים מן האש ומצננים.
  • לבסוף יש להוסיף את יתר החומרים ולערבב היטב.
  • שמים כשתי כפיות מן המילוי במרכז כיסוני הבצק, מהדקים היטב, מסדרים על גבי תבנית אפייה ומכניסים לתנור שחומם ל – 180 מעלות למשך כעשרים וחמש דקות.

לסיכומו של עניין, תוכלו להכין משלוחי מנות אישיים ומושקעים באמצעות אפיית אוזני המן במגוון מילויים מעשה ידכם.

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל המסעדות או השפים עצמם בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהם. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.

בחזרה לחלק העליון